Krvave oči

Stojim na stanici i gledam kako svijet prolazi. I slučajno pogledam prema desno kad vidim crnu veliku vranu kako u nešto kljunom kljuca. Malo se bolje zagledam kad to nešto u šta kljuca se pomjera. I odem da vidim šta je. Kad neće već niko. Kako sam se približavala odleti vrana.

Negdje u blizini je bilo gnijezdo goluba. Mali golub je učio da leti i pao je na pod i nije više znao da poleti. Kad sam mu se dobro približila imala sam šta i da vidim. Vrana ga je toliko već ranila da je bio sav u krvi. Nisam mu nikako mogla pomoći. Samo sam ga pogledala i rekla mu da mi žao da mu ne mogu pomoći. On me pogledao krvavim očima koje nikad neću zaboraviti. Zatim je pogledao prema nebu i glava mu je klonula. To je izazvalo neopisivu tugu u meni. Udaljila sam se od mrtvog goluba i nekoliko sati nakon toga od njega su ostala samo krila, vrana ga je kompletnog pojela.

Ima li smisla ovdje onu staru poslovicu napisati da vrana vrani oči ne vadi?

… Oblaci su vukli kišu sve do prozora
Ne gledaj u meni svoga goluba… B. Š. Johnny

Senorita Bandida
... siempre hay esperanza...

14 komentara

  1. Priroda je ustvari vrlo okrutn, to mi ne primjetimo tek tako. Ali da nema te okrutnosti u prirodi bilo bi drugih problema. Npr zamisli da prezive sve mace koje se okote koliko bi milijadri macki bilo npr samo u Bosni. Zato je sve regulisano tako kako je iako je nama tuzno

Komentariši