Sve je u ljudskim rukama, zato ih treba češće prati.

Sjedim danas kod hirurga, odem radi ove ruke i dok sam bila u čekaonici( a to je bilo dugo) gledam u one zidove i pao mi na um Da Vinči o kojem u poslednje vrijeme mnogo razmišaljam.


Kontam u sebi kako bi bilo mega kjul da je ovaj blentavi hirurg okačio slike ruke, na one bijele zidove, umjesto onih bezveznih kopija nekog XY lika ili ličice koji su pokušali naslikati ruke i šake, one kopije slika koje je slikao jedan Da Vinči.


Image and video hosting by TinyPic

Nemam pojma dal sam u životu ikad vidjela ljepše nacrtane ruke nego što ih je slikao i crtao Da Vinči.

Image and video hosting by TinyPic

Uvijek kad gledam u njegova djela gledam u svoje ruke i šake i razmišljam o tome kako su ruke ustvari bitan dio čovjekovog tijela.

Pored srca, možda i najljepše.

Deset prsti, a na nijednom nisu jagodice iste i svaki prst možeš sklopiti u šaku, prstima možeš svirati gitaru, dražati olovku, tipkati po tastaturi, možeš pojedinačno pokazivati prstom, možeš i srednjim prstom pokazati fuck off ili kad saviješ palac između kažiprsta i srednjeg prsta napraviti šipak.


Taj čovjek se nije bavio samo crtanjem i slikanjem, bio je najvjerovatnije i prvi koji je napravio skicu za helikopter, koji se bavio arhitekturom i što mi je najljepše od svega, ljudskom anatomijom.

Mal te ne, zahvalimo njemu na mnogim stvarima sto se medicine tiče.

Bez ono mal te ne.


Znači, moraš biti ogromni genijalac koji se rodi u petnaestom stoljeću da bi se mogao zvati kao jedan Da Vinči(1452-1519) ili recimo jedan Michelangelo(1475-1564) koji je po mom ukusu još malko zesšći u nekim stvarima.


Također jedan ogroman umjetnik koji je, a što nije tajna, „karao“ katoličku crkvu kako je znao i umio.U njihovo vrijeme je,kao što znamo,crkva bila sve na svijetu.Amen!


Mislim halo, jedan Galileo Galilej je tvrdio u 17 vijeku da svijet nije ravna ploča, pa mu se poslije mnogo, mnogooooo godina crkva izvinila za optužbu da taj isti laje ko pas.


Al da pređemo opet na Mikelanđela.


Kiparstvo, slikarstvo, crtež, arhitektura, pjesništvo…


Najinteresantnija mi je njegova Rimska Pieta, u kojoj pokazuje ženu lica nekih 25 do 30 godina kako drži Isusa Hrista na rukama, spuštenog sa križa.

Image and video hosting by TinyPic

Pored nogu Isusa stajao je anđeo koji je ustvari bio Eros i koji je nestao sa godinama.

Ta žena koja ga drži na rukama nije njegova majka već njegova Magdalena.

I što je najinteresantnije, kada se pogleda Pieta s traga, mantil u kojem je obučena „Marija“ ima anatomski gledano, oblik srca.

Bavio se i on anatomijom i još je plus dao do znanja da je i Isus bio ljudsko biće koje je voljelo svoju ženu i napravilo, sa sigurnošću, potomke( odgledati film da vinči code)


I još plus, plus da nije onako kako u Bibliji piše.


Zatim je taj orginalni lik slikao STVARANjE ČOVJEKA u Sikstinskoj Kapeli u Rimu.

Na toj poznatoj nacrtanoj slici vidimo na lijevoj strani Adama kako leži razgolišen i koji kažipstom „želi“ dodir sa Bogom, a na desnoj strani u crvenoj pozadini lebdi Bog kojeg nose anđeli, kao da lebdi dok mu je u zagrljaju lijepa žena i koji takođe kažipstom šalje svoj dodir.


Nije to bilo tako davno kad je jedan hirurg tu pozadinu i razjasnio.Sva ta crvena pozadina i kompletna slika tog istog ima isti oblik ko lijeva strana mozga.

Image and video hosting by TinyPic
I što mi je najljepša gesta tog Mikelanđela je sledeća…Papa naredio da se nacrta Isus sa anđelima.


Mikelanđelo je nacrtao umjesto lika Isusa papin lik kojem za leđima sjede dva anđela.


Na to je papa pao, pa nije primjetio da jedan od anđela pravi ustvari šipak rukama!

Hahahahahaha!I da skratim, kad sve oduzmeš i sabereš ….zamisli sebi koji je IDIOT IDIOTSKI ovaj čovjek da još uvijek vodi ratove ovog tipa koji se i danas dan dešavaju širom svijeta. Svih 6 stoljeća kasnije.

Gdje je kraj???


ALL RIGHT, što bi reko MORRISON!Majku vam blesavu kud vodite našu djecu?


U propast!


Ne brani ti niko da vjeruješ u kog hoćeš Boga, al de se saberi i čuvaj svoju vjeru za sebe ko i onaj jebeni sex koji imaš il nemaš, ne prosipaj svoju nesigurnost i svoje nezadovoljstvo po čovječanstvu.


Umro Eros, ne zna gdje da više uperi ljubavi strijelu.

JEBIGA SHIT HAPPENS!A manjini i išaret dosta.


Ha ja.


All right!

Senorita Bandida
... siempre hay esperanza...

9 komentara

  1. Zanimljivo je takodje sto se tice Michelangela da je apstinirao od spavanja sa zenama..kaze ako bi zeni podario to nesto, ne bi mogao dati svojoj skulpturi i radovima onda.. I jos jedna stvar za nas umjetnike prilikom studiranja anatomije najzahtijevni dio nam je crtati ruke odnosno sake iz imaginacije iz razlicitih perspektiva i shading istih 🙂
    Izvrsno upakovan post svakako 👊

Komentariši